Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dünya Su Haftası başladı

Dünya Su Haftası başladı
Her yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Dünya Su Haftası'nın bu seneki ana temasını "Su ve Gıda Güvenliği" oluşturuyor. Konferansa damga vuran bir diğer konu da kuraklık.

"Su, hayatın devam etmesinin temel koşuludur. Yeşil ekonominin de kalbidir. Bu nedenle su verimliliği hakkında daha fazla konuşmalıyız!"

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi DESA bünyesindeki Su Sekreteryası'nın Yöneticisi Kenza Robinson'un bu sözleri, aslında Dünya Su Haftası boyunca çeşitli panel ve seminerlerde ele alınacak konuların bir özeti niteliğinde. Zira suyun kullanım alanları sadece içme, temizlik ve tarımla sınırlı değil. Bugünün sanayi kuruluşlarının da en önemli hammaddelerinden birini su teşkil ediyor. Hatta hiç ummadığımız alanlarda karşımıza büyük miktarlarda su çıkıyor. Örneğin bilgisayarlarda kullanılan tek bir mikroçipin üretimi için 32 litre su gerekiyor. Normal bir binek otomobilin üretiminde kullanılan su miktarı ise tam 400 bin litre. Tabii su tüketiminde aslan payı tarım sektörüne ait. Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 70'i tarımda kullanılıyor.

 

Petrol mü önemli yoksa su mu?

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi DESA bünyesindeki Su Sekreteryası'nın Yöneticisi Kenza Robinson ise insanların, petrol kaynaklarının tükenecek olmasına daha fazla kafa yorduklarını, çok daha önemli olan su kaynaklarının korunması konusuna ise yeterince önem verilmediğini savunuyor: "Su, hayattır. Bu nedenle suyu, fosil yakıtlarla mukayese edemeyiz. Su, her şeyden önce bir insan hakkıdır. Su olmadan biz de yaşayamayız, gezegenimiz de. Bu bakımdan diğer tüm kaynaklardan daha önemlidir. Bu özel konumu sebebiyle suyu, tek tek sektörel bazda değil, bir bütün olarak değerlendirmeliyiz."

dw.de, 27.08.2012


Alman tarım uzmanı Benedikt Haerlin, gelişmiş ülkelerin farkında olmadan kurak ülkelerin suyunu dolaylı da olsa gasp ettiğini ilginç bir örnekle açıklıyor: "Örneğin, suyun çok daha az olduğu ülkelerden soya ve diğer tarım ürünlerini almak suretiyle aslında Almanya'ya su ithal ediyoruz. Oysa bu 'sanal su' ticareti, suyun bol olduğu ülkelerden suya ihtiyaç duyulan ülkelere yapılmalı. Paranın daha çok olduğu ülkelere değil."


Su kaynakları yok olabilir mi?


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.