Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Uzayda 'dev' keşif

Uzayda 'dev' keşif
Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nin bir yılda doğurduğu yıldızdan çok daha fazlasını bir günde doğuran bir galaksi keşfetti.

WASHİNGTON - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X-ışın teleskobunu kullanan astronomlar, yılda 740 yeni yıldız doğuran devasa bir galaksi bulduklarını açıkladı.

Astronomların şimdiye kadar gördüğü en parlak X-ışını parıltısını veren galaksiler kümesi içinde yer alan galaksi, Dünya'dan 5,7 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, keşfedilen galaksinin büyüklüğü, türü ve yaşı dikkate alındığında bu kadar hızlı bir yıldız doğum oranına sahip olmasının anlaşılmaz olduğuna dikkat çekildi.

'BİLGİLERİMİZİN SINIRLARINI AŞIYOR'
Araştırmacılardan Harvard Üniversitesi görevlisi Ryan Foley, "Aslında 6 milyar yaşındaki bu galaksi, kırmızı ve ölü olarak tanımladığımız galaksiler sınıfında yer alıyor. Bu tür bir galaksinin bu kadar çok yeni yıldız doğurması, bizim şu ana kadar evrenle ilgili bilgilerimizin sınırlarını aşıyor" dedi.

ANKA KUŞU ADI VERİLDİ
85 astronomdan oluşan araştırmacılar ekibi, galaksiye küllerinden yeniden doğan Anka kuşu anlamına gelen "Phoenix" adını verdi.

Uzak galaksiler kümesinin en büyüğü olan Phoenix Galaksi'si, günde 2 yıldız doğuruyor ve galaksiler kümesinin merkezinde yer alıyor.

ntvmsnbc.com, 15.08.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.