Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Halep'te çatışmalar merkezde yoğunlaşıyor

Halep'te çatışmalar merkezde yoğunlaşıyor
Suriye'nin Halep kentinde silahlı muhalifler ve orduya bağlı birlikler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Halep’in dış mahallelerindeki BBC muhabiri Ian Pannell, çatışmaların şehir merkezinde yoğunlaştığını aktarıyor ancak gelen haberler doğrulanamıyor.

Pannell, hükümet güçlerinin isyancıların kontrolündeki mahallelere girmeye çalıştığını belirtti.

Muhabirimiz, kentte gıda kıtlığı yaşandığını ve elektriklerin kesildiğini bildiriyor.

Pannell, 24 saat açık bir fırın olduğunu ve ekmek almak için fırını çevreleyen halkın ekmekten başka yiyecekleri olmadığını söylediklerini aktarıyor.

İran’ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’nin Halep’teki isyancıları yeneceğini söyledi.

'İsyancıları silahlandırın'

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı, uluslararası topluma, isyancıları silahlandırmaları çağrısında bulundu.

AFP haber ajansının aktardığına göre, SUK lideri Abdulbasid Seyda, Abu Dabi’de yaptığı basın açıklamasında “Tankları, savaş uçaklarını durduracak silahlar istiyoruz” dedi.

Seyda ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sığınma hakkı verilmesi yerine, Suriyeli liderin “yaptığı katliamlar nedeniyle” yargılanması gerektiğini söyledi.

SUK lideri, “Arap kardeşlerimiz ve dostlarımızdan Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Körfez ülkeleri, Nisan ayında Özgür Suriye Ordusu’na “maaş” ödenmesi kararı almış, bu karar paranın kara borsadan silah alımına neden olabileceği düşüncesiyle eleştirilmişti.

Seyda, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in iktidarı bırakması karşılığında “affedilmesini” öngören anlaşmaya atıfta bulunarak “Yemen örneğinin” Suriye’de uygulanamayacağını belirtip ekledi:

“Katliamlar yapıldı. Beşar Esad’ın yargılanması gerektiğine inanıyoruz. O bir suçlu. Korumaya alınmamalı.”

Muhalif lider, SUK’un geçiş hükümeti kurulabilmesine yönelik planları, silahlı mücadele veren isyancılarla görüşebileceklerini ifade etti.

“[Geçiş hükümetine yönelik] fikirleri değerlendiriyoruz ve Suriye’deki tüm güçlerle iletişim kuracağız” diye konuşan Seyda, hükümet liderinin “dürüst ve vatansever olması gerektiğini, Suriye devriminin amaçlarına da bağlı olması gerektiğini” söyledi.

Annan ‘endişeli’

Birleşmiş Milletler temsilcisi Kofi Annan da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “savaş çıkacağı beklentisi ile” Suriye ordusunun ağır silahlarla Halep’te konuşlandığına dair haberlerin “endişe verici olduğunu” belirtti.

Annan, “Askeri güç takviyesi, uluslararası toplumun bir araya gelip, krize tek çözüm yolunun siyasi geçiş olduğuna dair tarafları ikna etmesi gerektiğinin kanıtıdır” dedi.

Aktivistler Suriye ordusuna ait tankların Cumartesi günü Halep’in güney batı bölgelerine hareket ettiğini aktardı.

Silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin gün boyu bombalandığı ve askeri bir uçağın alçak uçuş yaptığı haberleri geldi.

Kent merkezindeki Salahaddin ve Hamdaniye bölgelerinde Cumartesi günü çatışma çıktığı belirtildi.

Muhaliflerin, yaklaşık 3 milyon nüfusu bulunan kentin üçte birinin kontrolünü ellerinde bulundurdukları tahmin ediliyor. Bu bölgelerin başında kuzeydoğudaki Sakhur geliyor.

Halep’teki BBC Muhabiri Ian Pannell, şiddetli çatışmalar yaşandığını ve birçok isyancının öldüğünü aktardı.

Pannell, sivillerin kamyonlarla şehri terk ettiğini belirtti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cumartesi günü Halep’te 29 kişinin öldüğünü, gün boyu ülke çapında da en az 168 kişinin öldüğünü duyurdu ancak rakamlar doğrulanamadı.

Gözlemevi’ne göre Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin çıktığı 2011 yılı Mart ayından bu yana ölenlerin sayısı 20 bini aştı.

‘Terör yuvası’

Suriye devlet televizyonu da, Şam’da tutunamayan “isyancıların” şimdi de Halep’i “terör yuvasına” çevirmeye çalıştığını duyurdu.

Devlet kontrolündeki El Vatan gazetesi de Halep’teki çatışmalar için “tüm savaşların anası” yorumunu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Halep’te yaşananları “trajedi” olarak tanımlarken Suriye hükümetinin silahlı muhalefetin varlığını kabul etmesini beklemenin gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Esad’a Rusya’ya sığınma hakkı verilmesinin değerlendirilmediğini ifade etti.

Son iki haftada, silahlı muhalifler bir dizi saldırı gerçekleştirdi.

Başkent Şam’da Suriye güvenlik binalarının bulunduğu bölgeye 18 Temmuz’da düzenlenen saldırıda aralarında Savunma Bakanı ve Esad’ın kayınbiraderinin de bulunduğu dört üst düzey yetkili öldü.

Ardından Özgür Suriye Ordusu, Şam’ın bazı bölgelerinin kontrolü ile Türkiye ve Irak sınır kapılarının bazılarının kontrolünü ele geçirdi.

Ürdün’de yeni mülteci kampı

Ürdün, Suriye’deki çatışmalardan kaçanlar için yeni bir mülteci kampı kurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Zaatari’deki kampın 10 bin kişiyi barındırabilecek kapasitede olduğunu, ilerde 100 bin kişiyi barındırabilecek kapasiteye çıkarılacağını söyledi.

Ürdün’deki BBC Muhabiri Lyse Doucet, yeni kamp ile birlikte kapasitesinin üzerinde mülteci barındıran diğer kampların da rahatlayacağını, kalabalık nedeniyle çıkan gerginliğin de dinebileceğini ifade etti.

BBCTurkish.com, 29.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.