Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dünya artık dar geliyor

Dünya artık dar geliyor
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Dünya Nüfus Günü'nde nüfus artışının yol açtığı sorunlara dikkat çekti. Dünya nüfusu yedi milyarı aşmış durumda.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü'nde artan dünya nüfusunun yol açtığı sorunlara bir kez daha dikkat çekti.

BM'nin verileri, dünya nüfusu yedi milyarı aştığını gösteriyor. Alman Dünya Nüfusu Vakfı’ndan gelen rakamlara göre, dünya nüfusu saniyede 2.6, dakikada 158, günde 225 bin ve yılde neredeyse 83 milyon artıyor.

Nüfus artışının öncelikle Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yoğunlaştığı görülüyor. Avrupa’nın büyük bölümünde ise nüfus sabit kalıyor.

Almanya'daki Dünya Nüfus Vakfı, Afrika'daki nüfus artışının üç katına çıkacağını ve nüfusun 3 milyar 500 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Vakıf sözcüsü Ute Stallmeister yaptığı açıklamada, Afrika’daki durumun nüfus planlaması yapılmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Doğum kontrol yöntemleri

Dünya liderleri Aile Planlaması Zirvesi için bugün Londra'da toplanıyor. Zirve'nin amacı 2020’ye kadar 3 milyar 250 milyon euroluk bir bütçeyle 120 milyon kadının doğum kontrol yöntemlerine erişimini sağlamak.

Birleşmiş Milletler'in tahminine göre, 220 milyon kadın çocuk istemediği halde doğum kontrol yöntemlerine ulaşamıyor.

 

Amerikalı işadamı Bill Gates, bunun nedenini doğum kontrolünün ve aile planlamasının ihmal edilmesinden kaynaklandığına ve bu sorunla mücadeleye yeterli bütçe ayrılmadığına dikkat çekti.

Gates, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bu durumun önceliğinin farkına varılıp finanse edilmesi gerektiğini belirtti.

Batı'da nüfus azalıyor

Öte yandan Almanya gibi bazı Batı ülkeleri de düşük doğum oranları ve yüksek yaşam beklentileri ile başa çıkmaya çalışıyor. Göç alan bir ülke olmasına rağmen Almanya’nın nüfusu azalıyor.

Sosyal bilimci Steffen Kröhner, Alman ARD televizyonunda, "2050`de ekonomik bakımdan faal nüfus yüzde 30 oranında daralmış olacak“ yorumunu yaptı.

dw.de, 11.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.