Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Fransa’da 1’inci François devri

Fransa’da 1’inci François devri
Fransa’da Sosyalist Parti (PS) dünkü parlamento seçimlerinde tarihi bir başarıya imza attı. Önce belediye ve bölge seçimlerini, ardından Senato’yu ve Elysee Sarayı’nı ele geçiren Cumhurbaşkanı François Hollande liderliğindeki Sosyalistler, dün de Ulusal Meclis’te çoğunluğu aldı.

BFM televizyonunda, solun devletin tüm kurumlarındaki seçim zaferi “Bu kadar güç en son 16’ncı Louis’de toplanmıştı” diye yorumlandı.

‘First sevgilinin’ istediği oldu

Milletvekili seçimlerinin dün yapılan ikinci turunda PS oyların yüzde 40’ını alarak 577 sandalyeden 314’ünü kazandı. Önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ise yüzde 37.5 oy oranı ile 228 sandalyede kaldı. Yeşiller 18, Sol Cephe 10, aşırı sağ 3, merkez parti Modem 2, bağımsızlar da 2 milletvekili çıkardı.

Parti içi kavgayı bırakıp seçimlere yoğunlaşan PS, son birkaç yılda önce yerel ve bölgesel seçimleri kazandı. Ardından Cumhuriyet tarihinde ilk kez Senato’yu sağın elinden aldı. İki ay önce Hollande etrafında birleştiler ve Elysee’yi de fethettiler. Sağın elindeki son kale olan Ulusal Meclis de dün yapılan ikinci turdan sonra düştü. Böylece yasama ve yürütmenin tüm aygıtları sosyalistlerin yönetimine geçti.

Seçimlerin en tartışmalı ismi, sosyalistlerin meclis başkanı olmasını planladığı Segolene Royal, yüzde 37 oy oranı ile kaybetti. Rakibi Olivier Falorni ise yüzde 62.9 ile açık arayla kazandı. Hollande’ın sevgilisi Valerie Trierweiler, Twitter’dan bir mesaj yazarak, Olivier Fourni’ye açık destek vermiş, Segolene Royal’in seçim kampanyasını bu şekilde baltalamıştı.

Fransız sağının sembol ismi merkez sağcı François Bayrou seçilemeyerek parlamenter yaşama veda etti. Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en yakın bakanları Claude Gueant, Nadine Morano ve Michel Alliot Marie de kaybedenler arasında yer aldı.

Le Pen 114 oyla kaybetti

Seçimlerin en çok izlenen partisi aşırı sağ Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, yüzde 49,89 oyla kılpayı kaybetti. Hennin Beaumont’da Le Pen ile yarışan Sosyalist rakibi Philippe Kemel, sadece 114 oy farkıyla, yüzde 50.11 oyla kazandı. Marine Le Pen oyların yeniden sayılmasını istedi ancak valilik talebi reddetti. Ekranlara gülerek çıkan Marine Le Pen, “25 yıldır ilk kez parlamentoya girerek tarihi bir başarıya imza attık. Bana gelince randevu bir dahaki seçimlere” dedi. Le Pen’in 22 yaşındaki yeğeni Marion Marechal Le Pen, 3’lü yarışın olduğu Vaucluse’da bölgede 42 oyla kazanarak politikaya adım attı. Gard bölgesinden aday olan avukat Gilbert Collard da FN’in kazanan ikinci adayı oldu.
 

Hürriyet, 18.06.2012 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.