Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dünya Obama'dan soğudu

Dünya Obama'dan soğudu
Pew Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir ankete göre ABD Başkanı Barack Obama'nın arkasındaki uluslararası destek, görevde olduğu süre boyunca hızla düştü.

Ankete katılan 21 ülke arasında Obama'ya verilen destekteki düşüş, en çok Çin'de oldu.

Çin halkının Obama'ya verdiği destek, lider göreve gelmeden önce % 57 iken şu anda % 27'ye indi.

Neredeyse tüm ülkelerde anket katılımcıları, ABD'nin Obama yönetimi altında gerçekleştirdiği insansız uçak saldırılarını onaylamadıklarını söyledi.

Ancak bu rakamlara rağmen ABD müttefiki ülkelerde Obama'ya duyulan güven hala güçlü.

Özellikle Avrupa ülkelerinde birçok kişi Obama'ya hala destek veriyor.

Pew Küresel Eğilimler Projesi Yöneticisi Richard Wike, ''Bence esas hayal kırıklığı, ancak belirgin konulardaki politikalara bakıldığında görülüyor'' dedi.

Wike'a göre, anket sonuçları, Obama'nın uluslararası toplumu, en çok küresel ısınmayla savaş ve İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda hayal kırıklığına uğrattığını gösteriyor.

Ekonomik güç

Richard Wike, Obama'ya olan desteğin Başkanlığı süresince yavaş yavaş azaldığını, bir yıl gibi bir sürede hızla düşmediğini söylüyor.

Çin'den sonra Obama'ya desteğin en hızlı biçimde düştüğü ülkeler, ABD'nin güney komusu Meksika ve öteden beri müttefiki olan Japonya.

Ankete katılan 5 Avrupa ülkesinde ise, 2009 yılından bu yana Obama'nın politikalarına olan destek % 78'den % 63'e düştü.

Ankette yer alan 5 Müslüman ülkede ise, Obama'ya verilen destek % 34'ten % 15'e geriledi.

Rusya'da da 2009'dan 2012 yılına kadar Başkan Obama'ya verilen destek % 40'dan % 18'e geriledi.

Başkan Obama, her ne kadar dünyada bir önceki ABD Başkanı George Bush'dan daha çok seviliyor olsa da, Başkanın şu anda Pakistan'da sahip olduğu destek, Bush'un görevden ayrılırken bu ülkede sahip olduğu destek oranıyla aynı düzeyde.

Lübnan'da da, Bush ile Obama'ya verilen destek oranları arasındaki fark oldukça ufak.

Ankete katılan ülkelerin büyük bir çoğunluğu, ABD'nin Obama döneminde düzenlediği insansız uçak saldırılarını onaylamıyor.

Ankete katılan ülkelerden 17'sinde, katılımcıların en az % 50'si, bu saldırıları onaylamadıklarını söyledi.

Saldırılardan en çok rahatsızlık duyan ülkeler Ortadoğu ülkeleriyle, Meksika ve Yunanistan.

Son haftalarda New York Times gazetesinin, Obama'nın ABD insansız uçak saldırıları üzerinde kişisel anlamda söz sahibi olduğu yolunda yayımladığı haberin ardından, konu daha da dikkat çekiyor.

Habere göre, Obama, ABD'nin yaptığı her insansız uçak saldırısını şahsen onaylıyor. Ayrıca ABD'nin düzenlenen insansız uçak saldırılarıyla öldürmeyi hedeflediği militanlar için bir ''ölüm listesi'' hazırladığı belirtiliyor.

Anket ayrıca uluslararası toplumun gözünde ABD'nin ekonomik gücünün de büyük oranda azaldığını gösterdi.

Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya'da büyük bir çoğunluk, artık dünyanın en büyük ekonomik gücünün Çin olduğuna inanıyor.

İngiltere'de de, Çin'in ekonomik olarak ABD'den güçlü olduğunu düşünenlerin sayısı 2008 yılından bu yana iki katına çıktı.

Ancak ABD bazı alanlarda dünyada en gözde ülke olmaya devam ediyor. Orta Doğu'da, özellikle gençler, Amerikan tarzı iş modelinin gücüne inanıyor.

Lübnan, Tunus, Ürdün ve Mısır'da ankete katılanlar, Amerikan imajının iş dünyası ile bağlantılı kısmını sevdiklerini söylediler.

Ayrıca ankete katılan 20 ülkeden 18'inde, çoğunluk, ABD'nin bilim ve teknoloji alanlarındaki başarılarını takdir ettiklerini söyledi.

Ayrıca anket, 30 yaşın altındaki kişilerin Amerikan tarzı demokrasiyi desteklediğini gösterdi.

Amerika'nın demokrasi anlayışı Tunuslu ve Çinli gençler arasında oldukça popüler.

BBCTurkish.com, 13.06.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.