Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Esad: Hule katliamında rolümüz yok

Esad: Hule katliamında rolümüz yok
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümet güçlerinin Hule katliamında rolü olduğu suçlamasını reddetti.

25 ve 26 Mayıs tarihlerinde Hule'de çoğu çocuk 100'ü aşkın kişinin büyük kısmı bıçaklanarak ya da yakın mesafeden aldıkları kurşun yaralarıyla öldürülmüştü.

Esad, Hule'de meydana gelenleri ''canavarların dahi işlemeyeceği çirkin bir suç'' diyerek kınadı.

Suriye Cumhurbaşkanı, parlamentoya yaptığı konuşmada, Suriye'deki şiddetin arkasında dış mihrakların bulunduğunu kaydetti.

Suriye'de bir ''başkaldırı projesine'' yön veren dış güçlerin toplumsal huzursuzluk çıkarmak için ''teröristlere'' destek verdiğini söyleyen Beşar Esad, ülkesinin egemenliğine göz diktiklerini belirtti.

Beşar Esad, krizin çözümü için tek yolun siyasi diyalogtan geçtiğini, fakat ''Suriye halkının iradesini temsil etmeyenlerle'' pazarlık masasına oturmayacağını söyledi.

Annan'dan 'topyekün savaş' uyarısı

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, dün Doha'da yaptığı açıklamada, ülkenin her geçen gün topyekün savaşa yaklaştığı uyarısında bulundu.

Arap Birliği üyeleriyle görüşmek üzere Katar'ın başkentinde bulunan Annan, Suriye'de tehlikeli boyutlarda mezhepler arası çatışma ortamı oluştuğunu kaydetti.

Katar da, daha fazla oyalama olmadan, Annan'ın öncülük ettiği barış girişimleri için belli bir tarih belirlenmesini istedi.

Suriye muhalefet gruplarıysa, Rusya'nın, Beşar Esad yönetimini desteklemekle sorunun bir parçası haline geldiğini söylüyor.

Annan, birçoğu kadın ve çocuklar olmak üzere 108 kişinin can verdiği Hule katliamının dehşet verici olduğunu ve Suriye krizinde artık bardağın taşacağı noktaya gelindiğini ifade etti.

Öncülük ettiği 6 maddeli planın Suriye'de şiddeti durdurma konusunda yetersiz kaldığını kabul eden Kofi Annan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın sözleriyle yaptıklarının birbirine uymamasından sıkıntı duyduğunu kaydetti.

BBCTurkish.com, 03.06.2012

Esad meydan okudu
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aylar sonra ilk kez kamuoyunun önüne çıktı. Meclisin açılış konuşmasını yapan Esad, ülkenin gerçek bir savaşın içinde bulunduğunu söyledi.

Suriye'de 7 Mayıs'taki seçimlerin ardından yeni meclisin açılışını yapan Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkenin gerçek bir savaşın içinde bulunduğunu belirterek yaşanmakta olan krizden yabancı güçleri sorumlu tuttu.

Sömürge devrinin sona ermesinden bu yana Suriye'nin en zor zamanlarını yaşadığını kaydeden Esad, “teröristlere karşı mücadelenin” devam edeceğini dile getirdi.

“Teröristlerin, ülkenin gelişimini ve yapılan reformları engellemeye çalıştığını ve bu krizi aşacaklarını” belirten Esad, "Kimseden intikam almıyoruz ve kriz bittikten sonra da almayacağız" dedi.

 

Esad, "teröristleri durdurmamız sadece silahla olur, siyasetle olmaz" ifadesini kullandı.

Esad geçtiğimiz hafta sonunda 100'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Hula katliamına da değinerek, "Bu tür zalim bir suçu canavar bile işlemez" diye konuştu.

Esad'ın açıklamalarına tepkiler

Esad’ın açıklamalarına bölge ülkelerinden tepki gecikmedi. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad’ın otokratik bir mantık ve anlayış içinde olduğunu ve bu şekilde gittiği sürece Suriye’de barışı yakalamanın çok zor olacağını kaydetti.

Suudi Arabistan da Suriye’de siviller için güvenlikli bir bölge oluşturulması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal pazar günü BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile yaptığı ortak basın toplantısında, Suriye’deki krizin gerçek çözümünün, Suriye vatandaşlarını askerî şiddetten korumaktan geçtiğini kaydetti.

Esad’ı zaman kazanmak için manevralar yapmakla suçlayan El Faysal, Esad rejiminin şimdiye kadarki hiçbir girişiminden sonuç gelmediğini belirtti.

 

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, protestoların başlamasından bu yana ülkede 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Muhalifler ise ölü sayısının 14 bini bulduğunu söylüyor.

Uluslararası çabalar sürüyor

Suriye yönetimi üzerindeki uluslararası baskı artıyor. Gelişmeleri hafta sonu değerlendiren Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının hayata geçirilmesinden sonra yeni bir takvim daha belirlenmesini talep etti.

 

Barış planını hayata geçirmek için çabalarını sürdüren Annan da Suriye'de iç savaş tehlikesinin günden güne arttığını ifade etti. Anlaşmazlık içindeki farklı dini grupların da endişe yarattığını belirten Annan, anlaşmazlıkların artması halinde krizin komşu ülkelere sıçrama ihtimali olduğunu söyledi.

Annan'ın altı maddelik barış planı, Esad yönetimine bağlı askeri birliklerin şehirlerden çekilmesini, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve insani yardımlara izin verilmesini öngörüyor.

dw.de, 03.06.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.