Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Görüşmeler olumlu başladı

Görüşmeler olumlu başladı
Bağdat’ta bir araya gelen BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Tahran yönetimi arasındaki nükleer görüşmelerde, İran’a cazip gelecek öneriler sunuldu. Tahran yönetimi de önerilere beş maddelik bir planla karşılık verdi.

ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği'nden yetkililer, İran'ın tartışmalı nükleer programını görüşmek üzere, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araya geldi.

Batılı devletleri, Tahran yönetiminin sivil amaçlı bir nükleer program adı altında gizlice atom bombası üzerinde çalıştığına inanıyor. İran, bu iddiaları reddetmeye devam ediyor.

Görüşmelerde aynı zamanda, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları da ele alınacak. İran'ın Natanz ve Fordo nükleer tesislerinde yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olması, Batılı devletlerde endişe yaratıyor. Tesislerin daha sonra bir atom bombasının yapımı için yeterli olacak yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirmeye elverişli hale getirilebileceği öne sürülüyor.

Görüşmelerin ilk gününde, Tahran yönetimine sunulan önerilere yönelik ayrıntılar açıklanmadı. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ahton, “Masaya yatırdığımız öneriler, İran için cazip” açıklamasını yaptı.

 

Basında yer alan haberlere göre, uluslararası toplumun, İran'ı uranyum zenginleştirme çalışmalarını yeniden yüzde 20 oranında tutması için ikna etmeye çalışıyor. Tahran yönetiminin mevcut stoklarını ülke dışında depolaması ve karşılığında İran'a bir araştırma reaktörü için yakıt temin edileceğine yer veriliyor.

İran ile başlayan görüşmelerin nükleer krizi tamamen çözeceğine dair bir umut yok. Ancak Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, sorunun bir gecede çözülemeyeceğini fakat önemli adımlar atılacağına dair umutları olduğunu kaydetti. Tahran yönetiminin, Batı'nın önerilerine karşılık olarak beş maddelik bir plan sunduğu ancak planın ayrıntılarına dair henüz açıklama yapılmadığı bildirildi.

"Atom bombası üretmiyoruz"

İran'ın nükleer baş müzakerecei Said Celil de görüşmelerden önce yaptığı açıklamada, İran'ın Batı ile ilişkilerinde yeni bir alan oluşabileceğini kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ammedinejad da her fırsatta, ülkesinin kitlesel imha silahları ve atom bombasına karşı olduğunu vurguluyor. Ahmedinejad, bu silahların geliştirilmesinin ve kullanılmasının dinî açıdan bağdaşmadığına dikkat çekiyor.

Bağdat'taki görüşmeler, perşembe günü devam edecek.

dw.de, 23.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.