Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Yunanistan gün sayıyor

Yunanistan gün sayıyor
Yunanistan’ın ortak para bölgesinden çıkması ve devlet iflası ilan etmesi ihtimali, erken seçimde tercihlerin değişmesine yol açabilir.

Yunanistan’daki hükümet kurma çabalarının boşa gitmesi ve erken seçim kararı alınması üzerine derecelendirme şirketi Fitch bu ülkenin kredi notunu düşürdü. CCC kategorisine indirilen Yunanistan’ın kredibilitesi ‘büyük riskler ve ancak olumlu gelişme halinde alacakların kurtarılabileceği’ anlamına geliyor. Fitch şimdiye kadar devlet iflasının eşiğindeki Yunanistan’a B- notunu vermekteydi.

Seçim halkoylaması olacak

Kredi derecelendirme şirketi Yunanistan’ın notunu düşürmesine, 6 Mayıs genel seçimlerinde Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sert kemer sıkma reçetesine karşı çıkan siyasi partilerin başarılı olmasıyla da gerekçelendirdi. Hükümeti kurma görevinin parti liderleri tarafından iade edilmesi üzerine 17 Haziran’da yeniden genel seçim yapılması kararlaştırılan Yunanistan’ı seçime kadar geçici hükümet yönetecek. Siyasi gözlemciler tarafından 17 Haziran’daki seçimin, Yunanistan’ın ortak para bölgesinde kalmasıyla ilgili halkoylaması şeklinde geçeceği belirtiliyor. AB ve IMF’in Yunanistan için hazırladıkları tasarruf programının uygulanmasını onaylayan partilerin hükümet kuramaması durumunda Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalinin artacağı ifade ediliyor.

Her şey pamuk ipliğine bağlı
 

 
Tartışmalı tasarruf programını savunan partilerin 6 Mayıs’taki seçimin aksine bu kez sandıktan sürpriz şekilde galip çıkabileceği görülüyor. Erken seçim kararını izleyen ilk anketlere göre muhafazakâr Yeni Demokrasi ve Sosyalist PASOK’un birlikte mutlak çoğunluğu sağlayabilmeleri mümkün. Yunanistan’a dikte ettirilen sıkı tasarruf programını ret eden ve 6 Mayıs’ta ikinci parti durumuna gelen SYRIZA sol ittifakı ilk anketlerde önde gidiyordu. Yunan seçmenin SYRIZA’nın hükümeti kurması durumunda para birliğinden ayrılmanın ve devletin iflasa sürüklenmesinin kaçınılmaz olacağından endişe ettiği anlaşılıyor.

Uzmanlar seçime bir ay kala yapılan anketlere fazla güvenilmemesini tavsiye ediyor ve anket sonuçlarının sadece trend değişikliğine işaret ettiğini belirtiyorlar. Euro’yu bırakmak istemeyen Yunanların Yeni Demokrasi’ye kerhen destek verebileceğini ve seçim sonucunu hangi partinin en az hata yapacağının belirleyeceğini öne sürenler çoğunlukta.

Euro kaçıyor

 

Yunanistan’ın son çare olarak ortak para bölgesinden ayrılıp Drahmi’ye dönebileceği şeklindeki spekülasyonların artması ve bu yöntemin Avrupalı politikacılar tarafından da telaffuz edilmeye başlanması tasarruf sahiplerini paniğe kaptırmış ve Yunan bankalarından yüzlerce milyon Euro çekildiği gibi yüksek miktarda para da yurtdışına çıkarılmıştı. Yunan bankalarının nakit sıkıntısına düşmesine rağmen Avrupa Merkez Bankası Yunan bankacılığına taze para enjekte etmeyeceğini duyurmuştu.

BM Genel Kurulu'na bir "güven mektubu" sunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso AB'nin doğru yolda olduğunu ve Euro Bölgesi ülkelerinin borç krizini atlatmak için ellerinden geleni yapacaklarından şüphe duymadığını dile getirdi. Bütçe ve ekonomi politikalarında tepeden tırnağa tadilat yapmakta olduklarını belirten Barroso, Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutmak istediklerini de bir kez daha vurguladı.

dw.de, 18.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.