Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > BM Güvenlik Konseyi Suriye tasarısını oybirliğiyle kabul etti

BM Güvenlik Konseyi Suriye tasarısını oybirliğiyle kabul etti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde iki gündür görüşülmekte olan Suriye'ye gözlemci heyeti gönderilmesiyle ilgili karar tasarısı kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılan oylamada, Suriye’ye ilk etapta en fazla 30 kişiden oluşan silahsız bir gözlemci heyeti gönderilmesini öngören karar tasarısı oybirliğiyle onaylandı.

 

Gözlemciler, ülkede tarafların, Perşembe günü başlayan ateşkes koşullarına uyup uymadığını denetleyecek.

 

Karar, Suriye'de 13 aydır devam eden çatışmalarla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ilk girişim olma özelliğini de taşıyor. Pekin ve Moskova daha önce iki oylamada veto haklarını kullanmıştı.

İKİ TARAF DA KINANDI
Kararda, Konsey’in, “Suriyeli yetkililerin gerçekleştirdiği kapsamlı insan hakları ihlallerini, ve silahlı grupların her türlü suiistimalini kınadığı ve sorumlulardan hesap sorulacağı” belirtildi.

Metinde ayrıca “muhalefet dahil tüm taraflara her türlü silahlı şiddete derhal son vermeleri” çağrısı yapıldı.

 

Kararda, Konsey’in “bu kararın uygulanmasını değerlendireceği ve uygun görülen ileri adımları göz önünde bulunduracağı” belirtilerek, Şam hükümetine üstü kapalı bir uyarıda da bulunuldu.

RUSYA'DAN SINIRLI DESTEK
Moskova ve Pekin bu kez Konsey'in geri kalanıyla aynı yönde oy kullansa da Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, BM’nin devreye girmesine verecekleri desteğin sınırlı olduğunu vurguladı.

Çurkin, “Suriye’nin egemenliğine duyduğumuz saygıdan dolayı, dış müdahaleye yönelik yıkıcı girişimler ya da herhangi bir yanıltıcı çözümü dayatmak konusunda uyarılarımızı yaptık” diye konuştu.

ABD'NİN METNİ DEĞİŞTİRİLDİ
Kabul edilen kararın tasarı metni, ABD ile birlikte Güvenlik Konseyi'nin altı üyesi İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya, Fas tarafından hazırlandı.

Metinde, ABD'nin hazırladığı ilk metne göre bazı değişiklikler bulunuyor. Bu değişikliklerin, temel olarak Suriye rejiminin tek başına hedef gösterilmesine karşı olan Rusya ve Çin'in tasarıyı veto etmemesi için yapıldığı belirtiliyor.

Hürriyet, 14.04.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.