Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İlk ateş 1 milyon yıl önce yakılmış

İlk ateş 1 milyon yıl önce yakılmış
 

Wonderwerk Mağarası

Güney Afrika'daki Wonderwerk mağarasında insanın atalarının 1 milyon yıl önce ateş yakmayı bildiğine dair kanıtlar bulundu.

Bilim adamları insanın atalarının 1 milyon yıl önce ateşi kullanmayı bildiklerine dair yeni kanıtlar elde ettiklerini açıkladı.

Güney Afrika'daki Wonderwerk mağarasında bulunan kül ve kemik parçalarının dünyanın en eski ateşlerinden birinin kanıtı olduğu düşünülüyor.

Keşfi gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Akademisi (PNAS) bilim adamları mağarada bulunan kanıtların bu bölgede sık sık kontrollü biçimde ateş yakıldığını gösterdiğini söyledi.

Ateşi kullanma becerisi pişmiş yiyecekleri ve yeni teknolojileri de beraberinde getirdiği için insanın gelişiminde önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Wonderweck mağarasında bulunan kalıntılar insanın, ateşi yakan atasının, Homo Erectus olabileceğine işaret ediyor. Homo Erectus yaklaşık 1,8 milyon yıl önce ortaya çıkmış bir tür.

İnsanların tam olarak ne zaman ateşi kullanmayı öğrendiklerini belirlemek oldukça zor.

Bazı uzmanlar, Wonderwerk mağaralarında bulunan kalıntılardan çok daha önce insanın ateş yakmayı bildiğine inanıyor.

Şüpheci kesim ise, açık alanlarda bulunan ateş izlerinin, yıldırım düşmesi gibi doğal sebeplerle meydana gelmiş ateşlere ait olabileceğini düşünüyor.

Ancak bilim adamları, Wonderwerk mağarasında bulunan kalıntıların kontrollü ateş kullanımına işaret ettiği kanısında.

Eğer doğruluğu kanıtlanırsa, Güney Afrika'da bulunan ateş kalıntıları ateşin keşfedildiği tarihi, tam 300 bin yıl geriye çekecek.

Bilim adamları keşif ile ilgili raporlarında, mağaranın girişinin 30 metre kadar içinde, yanmış yaprak, ot hatta kemik kalıntıları bulduklarını söylüyor.

Uzmanlar kalıntıların mağara girişinden uzak oluşunun doğal ateş olasılığını ortadan kaldırdığına inanıyor.

Ayrıca kalıntıların bulunduğu derinlik, aynı noktada bir çok kez ateş yakıldığının göstergesi kabul ediliyor.

BBCTurkish.com, 03.04.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.